تجهیزات ابزار دقیق

خرید تجهیزات ابزار دقیق

خرید تجهیزات ابزار دقیق

تجهیزات ابزار دقیق،دستگاه‌ها و ابزارهایی هستند که برای اندازه‌ گیری و کنترل دقیق و درست پارامتر های فیزیکی و شیمیایی در محیط های صنعتی مختلف استفاده می‌شوند.این تجهیزات شامل انواع مختلفی هستند:

  • سنسورها
  • ترانسمیترها
  • کنترلرها
  • نمایشگرهای دیجیتالی

خرید تجهیزات ابزار دقیق (Instrumentation) امکان کنترل و اندازه‌گیری فرآیند‌های صنعتی را برای افراد فراهم می‌کند.استفاده مناسب از تجهیزات ابزار دقیق و تمام زیر دسته‌های آن این امکان را به افراد در صنایع مختلف می‌دهد تا فرآیند‌های صنعتی را در اوج بهره‌وری انجام دهند.

اجزای تشکیل دهنده عمومی تجهیزات ابزار دقیق

  • منبع تغذیه: وظیفه تولید انرژی لازم برای مبدل، مداربهسازی و تقویت کننده را دارد.بر اساس نوع مبدل و مدار بهسازی می‌توان از منابع تغذیه dc و یا ac استفاده کرد.
  • مبدل: وظیفه این وسیله تبدیل کمیت فیزیکی مورد اندازه‌گیری به کمیت الکتریکی می باشد.
  • مدار بهسازی: مدارهای الکتریکی بهسازی وظیفه تبدیل کردن، جبران سازی و تغییر سیگنال خروجی از مبدل را به کمیتی الکتریکی دارد.
  • تقویت کننده یا Amplifier: تقویت کننده ها زمانی که ولتاژ خروجی مبدل به قدر کافی قوی نباشد به کار گرفته می شوند.در بعضی از مواقع مدار تقویت کننده با مدار بهسازی ترکیب می‌شودکه در غالب یک بلوک در سیستم ابزار دقیق قابل نمایش است.بهره تقویت کننده‌های صنعتی مورد استفاده در سیستم‌ تجهیزات ابزار دقیق بین 10 تا 1000 می باشد.امکان استفاده از دو نوع تقویت کننده جداساز (Isolation Amplifier) و تقویت کننده غیر جداساز وجود دارد.
  • ثبت کننده: ثبت کننده ها وسایل الکتریکی‌ هستند که کمیت مورد اندازه‌گیری را در معرض نمایش کاربران قرار می‌دهند.این ثبت کننده های ابزار دقیق ماننده انواع ولت متر‌های آنالوگ و دیجیتال، اسیلوسکوپ‌ها (Oscilloscope)، اسیلوگراف‌ها، ثبت کننده‌های مغناطیسی، ثبت کنند‌های دیجیتاالی و... در صنایع مختلف به کار گرفته می شوند.
  • سیستم داده پردازی: این سیستم وظیفه تبدیل اطلاعات خروجی برحسب ولتاژ به اطلاعات برحسب کمیت مورد نظر را بر عهده دارد.این سیستم‌ها زمانی که تعداد کمیت‌های فیزیکی در یک فرآیند به صورت همزمان زیاد باشد،بسیار مهم و ارزشمند خواهند بود.
  • کنترل کننده فرآیند: کنترل کننده ها در سیستم ابزار دقیق، وظیفه نظارت و تنظیم کمیت‌های فرآیند را به عهده خواهند داشت. در واقع این بخش وظیفه کم کردن و از بین بردن خطا را بر عهده دارد.کنترل کننده ها با مقایسه کردن میزان کمیت‌های مورد نظر در فرآیند و مقادیر مطلوب آن ها،تنظیم کمیت‌های فرآیند را انجام می دهند.

تجهیزات ابزار دقیق چگونه عمل می کنند؟

با بیانی ساده تجهیزات ابزار دقیق تغییرات فیزیکی را  را در یک پروسه خاص اندازه گیری کرده و نشان می دهند.در قدم های بعدی این اطلاعات را از طریق پروتکل های بین المللی و به شکل قابل درک تجهیزات اتوماسیون و کنترل صنعتی، برای بیننده تبدیل و ارسال خواهند کرد.

یک سیستم ابزار دقیق در حالت کلی شامل بخش‌های زیر می باشد:

تجهیزات ابزار دقیق چگونه عمل می کنند

مبدل (Transducer) وسیله ای می باشد که با استفاده از یک یا چندین نوع حسگر (Sensor) کمیت های فیزیکی مانند سرعت، نیرو یا دما را به کمیت های دیگری تبدیل می کند( این کمیت ها غالبا الکتریکی همانند مقاومت الکتریکی، ولتاژ یا جریان الکتریکی می باشد).به عنوان مثال یک کرنش سنج مقاومتی (Strain Gauge) تغییر طول نسبی در یک جسم را به تغییر مقاومت تبدیل می‌کند.این تغییر مقاومت به وسیله مدار های الکتریکی به ولتاژ تبدیل خواهد شد. این فرایند در بخش مدار بهسازی (Conditioning Circuit) انجام می شود.

در ادامه این فرایند بر اساس مقدار ولتاژ استاندارد سیستم، ولتاژ خروجی از بخش مدار بهسازی به تقویت کننده وارد می‌شود تا به مقدار استانداردی برسد.سپس برای پایش (Monitoring) یا کنترل فرآیند، آن را به تثبت کننده‌ های دیجیتالی منتقل می کنند.

استاندارد های ابزار دقیق

انواع تجهیزات ابزار دقیق

پیش از خرید تجهیزات ابزار دقیق بهتر است با انواع آن ها و همچنین کاربردشان آشنا شوید.در ادامه انواع تجهیزات ابزار دقیق و کاربردشان را به شما معرفی خواهیم کرد.

انواع تجهیزات ابزار دقیق

1. سنسور یا حسگر ها

سنسور ها وسیله ای هستند که قادر به اندازه گیری و تبدیل کمیت های فیزیکی به الکتریکی می باشند.یک حسگر و یا سنسور دما را اندازه گیری و آن را تبدیل به سیگنال الکتریکی می کند.

2. ترانسمیتر یا انتقال دهنده

ترانسمیترهاتجهیزاتی هستند که عمل اندازه گیری (سنسور)، تبدیل و تقویت سیگنال ها را در یک مجموعه انجام می دهند.ترانسمیترها یا انتقال دهنده ها تجهیزاتی هستند که در پروسه های بزرگ در صنایع مختلف کاربرد و فواید زیادی دارند، چراکه فاصله ترانسمیترها از اتاق های کنترل بسیار زیاد بوده و تنها استفاده از ترانسمیتر می تواند انتخاب مناسبی باشد.

ترانسمیتر چیست؟

3. ترانسدیوسر یا مبدل ها

ترانسدیوسر ها در واقع وظیفه تبدیل سیگنال های خروجی سنسورها به سیگنال های استاندارد را بر عهده دارند. به عنوان مثال استفاده از یک ترموکوپل با خروجی هایی در حد میلی ولت در صنایع مختلف امری کاملا اشتباه می باشد، چراکه در این مواقع می توان از مبدل ترموکوپل به سیگنال ۰ - ۱۰ ولت استفاده کرد.به طور کلی باید گفت که ترانسدیوسر ها  به عنوان یک مبدل عمل می کنند.

ترانسدیوسر فشار چیست؟

4. نمایشگر

نمایشگر ها برای نمایش مقدار پارامترهای اندازه گیری شده تجهیزات ابزاردقیق مورد استفاده قرار می گیرند.

به عنوان مثال برای نمایش دادن مقدار فشار یک سنسور و یا مقدار دمای اندازه گیری شده توسط سنسور،باید از نمایشگرهایی استفاده کرد که همان سنسور و یا ورودی های استانداردی همچون ۰-۱۰ ولت، ۴-۲۰ میلی آمپر را پشتیبانی کنند.

5. کنترلر

کنترلر یک مدار الکترونیکی می باشد که برای کنترل مقادیر ورودی و خروجی مورد استفاده قرار می کیرد. کنترلر بر اساس مقادیر اندازه گیری شده، سیستم را کنترل کرده و دستورهای از پیش تعریف شده را برای پیشبرد فرآیند ارسال میکند.

کنترل چیست؟ و معرفی انواع کنترلر

6. عنصر نهایی

به مرحله آخر هر پروسه ای، عنصر نهایی می گویند (البته اگر پروسه کنترل باشد).البته در پروسه های مختلف این عنصر نهایی می تواند فرق داشته باشد.ممکن است در یک پروسه، عنصر نهایی یک کنترل ولو باشد و یا در پروسه ای دیگر یک موتور الکتریکی باشد، در پروسه ای دیگر جک های نیوماتیک و هیدرولیکی باشد و...

می توان گفت عملگر ها همان عنصر نهایی می باشند.

7.عملگر یا اکچویتور Actuator

اکچویتور تبدیل سگنال کنترلی به سیگنال فیزیکی به منظور کنترل فرآیند را انجام می دهد.

اکچویتور چیست؟

8.پوزیشنر یا موقیت یاب Positioner

پوزیشنر وسیله‌‌ای است که در ارتباط با شیر کنترل و جهت تنظیم آن نصب و مورد استفاده قرار می گیرد.

پوزیشنر چیست؟ (Positioner)

9.کنترل ولو یا شیر کنترل Control Valve

.کنترل ولو یا شیر کنترل (Control Valve) برای بستن، کنترل و وصل جریان سیالات در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرد.شیر های کنترل بوسیله عملگر ها کنترل میشوند.پنج نمونه عملگر (Actuator) برای کنترل شیر ها وجود دارد که عبارتند از عملگر های دستی (مکانیکی)، الکتریکی، گرمایی، پنوماتیکی و هیدرولیکی.قابل ذکر است که شیر های کنترل یا کنترل ولو در دو نوع دارای حرکت خطی و دورانی طراحی و تولید می شوند.

کنترل ولو چیست؟ یا شیر کنترل چیست؟

انواع کنترل ولو یا شیر کنترل Control Valve

  • ON/OFF ولوها (بال ولو Ball Valve و باترفلای ولو Butter Fly Valve از این نوع هستند)
  • شیر ایمنی Safety valve
  • شیر ایزوله (شیرهای اسپلیت، شیر های تک نشیمنگاه یا سینگل سیت Single Seat و شیر چاقویی Knife Valve از شیرهای ایزوله محسوب می‌شوند)
  • شیر های کنترل Control Valve (گلوب ولو Globe Valve و شیر سوزنی Needle valve)
  • شیرهای خود کنترل یا چک ولو Check Valve
  • شیر دروازه ای Gate valve
  • شر دیافراگمی Diaphragm valve
  • شیر کشویی Slide valve
  • شیر برقی Solenoid valve
  • شیر تنظیم فشار برگشتی Back pressure regulating valve و شیر تنظیم جریان Flow regulating valve
  • Flush bottom valve

10.شیر برقی یا سلنوئید ولو Solenoid Valve

این تجهیز با تبدیل انرژی الکتریکی به مکانیکی ورودی و خروجی شیر را تنظیم می‌کند.

11.شیر هدرولیک Hydraulic Valve

شیر هدرولیک وظیفه کنترل دبی و فشار هیدرولیک را بر عهده دارد.

12.واحد مراقبت پنوماتیک Pneumatic Care Unit

این وسیله تصفیه هوای ورودی سیستم‌های پنوماتیکی جهت مراقبت از سیستم و تجهیزات را انجام می دهد.

13.شیر پنوماتیک Pneumatic Valve

کنترل جریان و فشار در سیستم‌های پنوماتیکی توسط این ابزار انجام می شود.

14مدار‌های واسط Interface

مدارهای واسط وظیفه پردازش، تبدیل یا تقویت سیگنال‌ها را ببر عهده دارند.

15.دتکتور یا آشکار یاز Detector

دتکتور ها تجهیزاتی هستند که جهت نشان دادن وجود یا عدم وجود یک ماده در محیط به کار گرفته می شوند.یکی از مهم‌ترین دتکتورهای مطرح در صنایع،دتکتورهای گاز هستند که برای افزایش ایمنی و جلوگیری از انفجار ها در محیط های صنعتی مورد استفاده قرار می گیرند.

رکوردر 

رکوردر یا دیتا لاگر از تجهیزات ابزار دقیق به شمار می روند که برای ذخیره اطلاعات و مقادیر اندازه گیری شده در صنعت مورد استفاده قرار می گیرد.

تجهیزات ابزار دقیق چه کاربردی دارد؟

تجهیزات ابزار دقیق در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می گیرند که کاربرد اصلی آن ها اندازه‌ گیری و کنترل دقیق و درست پارامتر های فیزیکی و شیمیایی در این محیط ها،به منظور افزایش امنیت می باشد.در ادامه سه کاربرد و فایده خرید تجهیزات ابزار دقیق را به شما خواهیم گفت.

  • تحلیل مهندسی: تحلیل مهندسی عملکرد یک ماشین ، سیستم یا فرآیند صنعتی یکی از کاربرد های مهم تجهیزات ابزار دقیق می باشد.
  • پایش فرآیندهای صنعتی: بررسی و مشاهده نحوه کارکرد سیستم و سیگنال‌های کنترلی و سایر اطلاعات یک فرآیند جهت آگاهی از ایمن بودن محیط، یکی دیگر از کاربرد های مهم این تجهیزات می باشد.
  • کنترل خودکار فرآیند: با کمک سنسور‌های اندازه گیری می‌توان یک فیدبک به کنترلر داد تا سیستم به صورت خودکار خطا را به صفر برساند.

تجهیزات ابزار دقیق در کدام صنایع کاربرد دارند؟

تجهیزات ابزار دقیق در کدام صنایع کاربرد دارند

در دنیای امروز وقتی صحبت از انجام یک پروژه صنعتی می‌شود،غیر ممکن است که از تجهیزات ضد انفجار و ابزار دقیق صحبت و استفاده نشود.در صنایع مختلف به منظور افزایش سرعت فرایند ها و کاهش خطاهای موجود از تجهیزات ابزار دقیق استفاده می شود.

  • استفاده از ابزار دقیق در صنایع گاز ، نفتی و زیر شاخه های آن: در صنایعی که محصولات آن ها از سیالات و مایعات تشکیل شده باشد،برای انتقال از خطوط لوله‌ای استفاده می‌کنند.به همین دلیل برای ذخیره‌سازی در مخازن و برای اندازه‌گیری پارامترهای مختلف محصولات از تجهیزات ابزار دقیق استفاده می کنند.
  • ابزار دقیق در صنایعی همچون معادن و سیمان: در این صنایع برای کنترل صحیح فرآیند تولید و اندازه‌گیری پارامترهای خود از تجهیزات ابزار دقیق استفاده می شود.

استاندارد های تجهیزات ابزار دقیق

پیش از تهیه هرگونه تجهیزات ابزار دقیق بایستی به استاندارد بودن و گواهی های آن توجه داشته باشید.هرگونه تجهیز ابزار دقیق که دارای استاندارد های معتبر نباشد، هیچگونه ارزشی نخواهد داشت.

سازمان های کد و استاندارد های ابزار دقیق:

  • ANSI: موسسه ملی استاندارد امریکا
  • API: موسسه نفت آمریکا
  • ISA: انجمن بین‌المللی اتوماسیون که قبلاً انجمن ابزار دقیق آمریکا بود
  • ASTM: انجمن تست و مواد آمریکا (ASTM International)
  • ASME: انجمن مهندسین مکانیک آمریکا
  • IPS: استاندارد نفت ایران IRANIAN PETROLEUM STANDARDS 
  • DIN: مؤسسه آلمانی نورمانگ 
  • IEC: کمیسیون بین المللی الکتروتکنیک
  • IEEE: موسسه مهندسین برق و الکترونیک
  • ISO: سازمان بین المللی استاندارد
  • NFPA: انجمن ملی حفاظت از آتش
  • SAE: انجمن مهندسین خودرو (SAE International)

برای اطلاعات بیشتر در مورد استاندارد های ابزار دقیق مطلب زیر را مطالعه کنید:

معرفی استاندارد های ابزار دقیق

قیمت تجهیزات ابزار دقیق

قیمت این تجهیزات وابسته به برند،کارایی و متریال استفاده شده می تواند متغیر باشد.برای آگاهی از قیمت و مشاوره در خرید تجهیزات ابزار دقیق و همچنین خرید تجهیزات ضد انفجار می توانید با مشاوران ما در فروشگاه ایمن برق پارسا تماس حاصل فرمایید.

شماره تماس:  09171116058